Проект „Е- нЕ“

Осъзнавам, значи съществувам, принадлежа, споделям. Изожба на 8 фотографии в отговор на реалността и въпросите, които не се задават
 
E965    Трудно се разгражда от храносмилателните ензими,  да се внимава с дозите

E251    Канцерогенен, хиперактивност и алергии, общо разстройство

E170    Токсичен във високи дози

E375    Уврежда черния дроб и очите, диабет, подагра, главоболие , гастрит

E508   В големи количества може да доведе до язви на стомаха

E249    Токсичен, канцероген, възможно взаимодействие с хемоглобина. Опасен при новородени и малки деца



E110    Уртикария, астма, екзема, канцерогенен, ринит, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, болка в корема, гадене и повръщане, генетични увреждания

E133    Алергии, лезии, канцерогенен

E122    Алерген, възможни лезии и дерматити, ограничена генотоксичност, съмнения за канцерогенност

E129    Аспиринова чувствителност, канцерогенни съмнения
E952    Главоболие,  световъртеж, гърчове, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, паник атаки, световъртеж, загуба на паметта и болки в ставите


E151    Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение.

E170     Във високи дози е токсичен

E249    Токсичен, възможно взаимодействие с хемоглобина, възможен канцерогенен ефект. Особено опасни са при новородени и малки деца

E150    Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

E132    Гадене, повишаване на кръвното налягане, алерген, дерматити, високо кръвно

E181    Рак на дебелото черво
 

Е220 ­   Астматичен пристъп, не се обработва от хора със слаби бъбреци, разрушава витамин B1, алерген

Е151    Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Е965    Трудно се разгражда от храносмилателните ензими, да се внимава с дозите

Е322    Нарушаване на стомашната дейност, гадене, предизвиква потене във високи дози

Е132    Уртикария, алерген, неразположение, канцерогенен

Е310    Забранено за деца,променя състава на кръвта, дерматит, стомашно разтройств
 


Е249    Токсично, канцерогенен, световъртеж, астма, ниско кръвно, безсъние

Е170    Токсичен във високи дози

Е181    Двойнствен по природа, негативният му ефект се свързва с риск от рак на дебелото черво

Е132    Уртикария, алерген, неразположение, канцероген

Е251     Хиперактивност, алергии, канцерогенен
 


Е133    Алергии, лезии, канцерогенен
Е210    Предизвиква астма, алерген
Е250    Канцерогенен, възможно взаимодействие в стомаха до нитрозамин, хиперактивност, алергии
Е131    Кожни реакции, обриви, гадене, понижено кръвно налягане, затруднения в дишането, треперене на ръцете
Е461    Чревно неразположение
........................
 



E102    Алергии, астма, тумори на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, хиперактивност
E220    Астматичен пристъп, разрушава витамин В1, алерген
E110    Уртикария, астма, екзема, канцерогенен, ринит, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, болка в корема, гадене и повръщане, генетични увреждания
E151    Алерген, възможни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение
E123     Астма, екзема, канцерогенен, хиперактивност. Предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт.  
E965    Трудно се разгражда от храносмилателните ензими
E407      Алерген, канцероген.
E375     Уврежда черния дроб, диабет, главоболие и болки в стомаха, гастрит, подагра,
 



В съвременния свят храненето все повече заприличва на индустрия. Открай време производителите на хранителни продукти и напитки са използвали и добавяли богат асортимент от химически вещества с цел да увеличат трайността, вкусовите качества, търговската привлекателност и, не на последно място, заради икономия на разходите по производство. Такива са най-различните консерванти, оцветители, емулгатори, овкусители, ароматизатори и т.н. Наред с качествата си обаче,всички те, без изключение, малко или много, въздействат негативно върху човешкото здраве, особено когато храните, които ги съдържат се консумират продължително и в големи количества. Много преди генномодифицираните храни, стероидите и прочие, химията намери пътя си към нашата трапеза. Постепенно се изгради и една нова номенклатура: много от агентите в храните вече не се обявяват директно, а само се номерират по популярната "Е" система. С буквата "Е" (от Европа) и трицифрено число се обозначават технологичните добавки към храните, известни още като адитиви, които са позволени за употреба в Европейския съюз, ОАЕ, Австралия, Нова Зеландия, Израел и някои други държави. В различните страни по света има различни норми за добавките, означени с "Е" - в някои са забранени, а в други - разрешени в точно определени количества.  Но има и Е-та, които дори са полезни за човешкия организъм, като витамините С и Е например (или както могат да се срещнат по етикетите – Е300 и Е306). Или такива, които могат да се намерят във всяка средностатистическа кухня, като сода за хляб (Е500) или лимонена киселина (Е330). За част от добавките няма доказателства, че могат да ни навредят, затова условно ги приемаме за безопасни.
Сякаш това са само производствени кодове или кодове за проверка и те не касаят потребителя. А тази гама крие над 1 000 продукта и едва ли някой познава всеки един от тях. Доколко са безвредни обаче и доколко са реални опасностите, които ни дебнат зад тези продукти?
Целта на проекта е да запознае хората със системата „Е“ и да ги накара да се замислят с какво хранят себе си и децата си. 

От януари 2015 системата "Е" е заменена с химичното наименование на използваните хранителни продукти и добавки но още дълго време тялото и ума ни ще свиква с новите имена на татуировките, само за начина на изписване...

Няма коментари:

Публикуване на коментар